HUDEX

HUDEX Magyar Derivatív Energiatőzsde

A HUPX Csoport a Refinitiv-vel közösen rendezett kétnapos workshopot a regionális áram- és gázpiacok aktuális kérdéseiről


     

2021.április 13-14-én került megrendezésre a HUPX Csoport és a Refinitiv közös rendezvénye „A közép- és dél-kelet-európai áram- és gázpiacok alakulása. HUPX Csoport, a régió meghatározó szereplője.” címmel.

A program első napján az árampiacok játszották a főszerepet. Dr. Vajta Mátyás, a HUPX vezérigazgatója a globalizációt és a klímaváltozást jelölte meg, mint a generációnkat érintő két legjelentősebb kihívást, és felhívta a figyelmet az Energy Trilemma kérdéseire is, amelyek megválaszolásához a piacok megfelelő átalakításán keresztül vezet az út. 

Varró László, a Nemzetközi Energia Ügynökség vezető közgazdásza ismertette a globális trendeket, úgy, mint a megújulók és a hidrogén térnyerése, e-mobilitás, kibocsátás-csökkentés, és ezekkel összefüggésben a rendszer flexibilitásának egyre növekvő igénye.

Christian Baer-nek, a Europex főtitkárának vezetésével, Szatmári Gábor, a HUPX értékesítési vezetője és Mihaela Puica, a Refinitiv vezető elemzője, Varró Lászlóval kiegészülve panelbeszélgetés keretén belül vitatták meg az energiatőzsdék szerepét a régiót érintő változások tükrében, külön hangsúlyt fektetve az ellátás-biztonság, kiszámíthatóság és flexibilitás témaköreire.

Az előadásokat 200 néző kísérte figyelemmel.

A rendezvény második napján a gázpiacok kerültek górcső alá. Garai Dániel, a CEEGEX vezérigazgatója elmondta, hogy a regionális fejlesztések a gázpiacok felemelkedését vetítik elő. A válságból történő kilábalás fontos szereplőjeként értékelte az energiatőzsdék tevékenységét, különösen a hitelkockázatok szempontjából. A változást nevezte meg, mint a régiót alakító új trendet.

Molnár Gergely, a Nemzetközi Energia Ügynökség gázipari elemzője részletezte a globális kérdéseket, melyeket a kilábalás és a turbulencia jellemez egyszerre.

Végül egy kerekasztal beszélgetés keretében, amelyet Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal elnökhelyettese vezetett, Molnár Gergely, Wayne Bryan, a Refinitiv európai gázpiaci kutatásért felelős igazgatója, illetve Garai Dániel folytattak eszmecserét az iparág aktuális kihívásairól és jövőjéről.  A szakemberek a régiót érintő infrastrukturális projektek hatásait vizsgálták, az LNG és egyéb új források árakra gyakorolt hatásait vitatták meg, emellett elemezték a CEEGEX és a HUDEX jövőbeli tervezett fejlődési irányait.

Az eseményt 174 résztvevő követte.

A rendezvény felvétele az alábbi linken visszanézhető:

Az eseményen bemutatott prezentációk alább érhetők el: 

  • Villamosenergia szekció: >>
  • Földgáz szekció: >>